Mert a vállalkozás a saját gyermekünk! (Vevő/Szállító)

A személyes irányítás alatt álló vállalkozás, melyet a tulajdonos hosszú évek évtizedek alatt épített fel, vezetett be a piacra, gyakran a régi beidegződések, megszokások mentén működik. 

Sokszor a régi partnerekkel a konfliktus, éles tárgyalási helyzetek elkerülése érdekében, a vevőknél a biztos vevőállomány megtartása, szállításnál a hiánygazdaságban gyökerező, félelem a pontos biztos szállításra, gondolkodásmód miat,t előfordulnak finanszírozási anomáliák! 

Mire figyeljünk a vevői fizetési határidőknél? 

 • Mennyire vagyunk egyediek, megkerülhetőek a piacon
 • A két három legfontosabb konkurens átlag vevői futamideje 
 • Milyen szállítási határidőre vagyunk képesek a piac többi szereplőjéhez képest 
 • Az általunk kínált termék, szolgáltatás presztizse, árszínvonala a piacon 
 • Finanszírozási lehetőségeink, keretünk és annak költsége 
 • A két három legfontosabb konkurens átlag vevői futamideje 

És persze még sok-sok egyéb szempont az ami összeségében meghatározza vevőink felé biztosított fizetési futamidőt. 

És ezzel szorosan összefügg, elengedhetetlen, a szállítóinknál elért fizetési futamidő kialkudása, melynek a vevő futamidőkkel összevetve jó esetben egy likviditási tartalékot kell biztosítani gazdálkodásunkban. 

Itt is számos külső és belső körülmény befolyásolja a kialkudható fizetési kondíciókat, elég tág határok között. 

Mik is a legfontosabbak: 

 • Szállítónk piaci beágyazottsága, helyzete
 • Mennyire könnyen helyettesíthető az általa adott termék/alapanyag/szolgáltatás 
 • Mekkora részt jelentünk partnerei közül 
 • Milyen fizetési kondíciót biztosít hosszabb futamidőnél (felár/kamat) 
 • Azonnali/előre fizetésnél elérhető kedvezmény mértéke

És ne feledjük, ha nem régi, a piacon ismert szállítótól vásárlunk, járjuk körül gazdálkodását, nézzük meg kapcsolt vállalkozásait árbevételét fizetési hajlandóságát … ezek elérhető adatok, de erre szakértőt is felkérhetünk. (Jobb elkerülni a kellemetlen meglepetéseket egy kedvezőnek tűnő szállító miatt NAV ellenőrzéseket esetleg komolyabb hatósági érdeklődést előidézni cégünkkel szemben,) 

Ha mindezek az információink fizetési határidők a vevő és szállítói oldalon rendelkezésre állnak, tudjuk a mi átfutási idő átlagainkat termék/anyagtípusonként, már is számolhatjuk a finanszírozási szükségletet, meglátjuk mi az ami benne kell, hogy álljon a termelésünkben, egy egy javított szerződéssel, cserén, pontosításon mekkora összeg szabadítható fel/tartalékolandó termelési folyamatainkba! 

Tanulság: Készüljünk fel a bizonytalan vevő/szállító pótlására, átmeneti finanszírozási többletének biztosítására. Ha ezt végig nézzük legalább negyedévente, már is nyugodtabban foglalkozhatunk a termeléssel, dolgozóink motiválásával …. 

Sileo szakmai blog

Ismerje meg szakértőink gondolatait, tippjeit és tanácsait az cégvezetés, üzletfejlesztés, utódlás, és marketing témakörökben.