A Bankszámla rejtelmei

A sok-sok éve működő vállalkozások a Bankjaik/Bankjuk kezelésénél két tipikus hibát könnyen véthetnek:

1. Az alapításkor nyitni kellett egy bankszámlát, amit az idő óta is megtartott a tulajdonos és azt a Bankot használja kizárólagosan

2. A tulajdonos több Banki megkeresést elfogadott, több bankban tart fenn számlát, esetleg több Bankban hitelkerettel, hitellel rendelkezik 

1, Az első esetben a tulajdonos rendkívül hűséges, a számla nyitásakor megismerte „Józsit” A banki ügyintézőjét, aki az idő óta minden nyűgjét-baját el tud intézni, esetleg „Mónika” a fiókvezető évente meglátogatja kis szóróajándékokkal, és biztosítja róla, itt mindent a legjobb minőségben megkaphat.

Nos, ez akár igaz is lehet, de a leggyakrabban sajnos ebben az esetben már az alap számlacsomagnál is jelentősen magasabbak a havi bankköltségei a vállalkozásnak, mint azt egy optimális bank kiválasztásával elérhetne a vállalkozás. Ha esetleg folyószámla/forgó vagy beruházási hitellel is rendelkezik a Bankjánál, nos akkor általában nem a piacon elérhető leg költségkímélőbb ajánlatot kapja meg, hiszen a Banknak is meg kell élni valamiből. Ezzel nem azt mondom, hogy folyamatosan bankot kell váltani havi 100 forint előnyért, mert egy bankváltás sem költségmentes, de igen is tisztában kell lenni az elérhető bankok aktuális cégünkre hangolt ajánlataival, hogy elérhessük kedvenc Bankunknál is ezeket a kondíciókat ( ezek legjelentősebb tétele az utalások jutaléka és azok maximalizált tételösszege ) ezeket mindig karban kell tartani és minimális szinten tartani ezen szolgáltatások árát.

2, A második esetben, minden vonzó/vonzónak tűnő ajánlatra rárepülünk és nyitjuk az új banki számlákat, váltjuk át valós vagy vélt előnyért meglévő folyószámla, forgó, vagy beruházási hiteleinket.

Ez a magatartás egyrészt már közép távon sem jó pont a Bankoknál, más részről a számlák nyitásának a partnereink felé sem biztos, hogy jó a látszata, nem is beszélve a váltás költségeiről..       ( számlázás, partnerek kiértesítése, pecsét, stb )

Könnyen ülhetünk két pad közé, ha kedvezőbbnek kínált banki termékre rábólintunk és közben régi Bankunk termékét idő előtt megszüntetve esetlegesen nem a felkínált kondíciókat, vagy rejtett költségekkel megtűzdelt terméket kapunk az új Banktól.

Persze a legkellemetlenebb ebben az esetben a sok- sok  élő bankszámlánk, melyeken még némi befolyó kimenő összegek szerepelnek, persze mindnek a havi költségét fizetjük, már standard kondíción és alig nyertük meg töredékét az új számlával…

Tanulság: Mindig alapos, szakember segítségével ( aki nem az adott bankok ügyintézője ) történő kalkuláció, a számunkra ideális bankolási szokások kialakítására!

Sileo szakmai blog

Ismerje meg szakértőink gondolatait, tippjeit és tanácsait az cégvezetés, üzletfejlesztés, utódlás, és marketing témakörökben.